Aldrig mer Gävles sjukvård

Jag har fortfarande efter ett år inte fått svar på mitt allergitest plus att jag nu har fått reda på att jag antagligen skulle gått till läkaren för längesedan. Jag har haft nästäppa i över ett år, snart 1,5 år tror jag. När jag för ett halvår sedan ringde vårdcentralen fick jag höra att jag skulle använda nässpray. Kan lova att efter lite test nu att det inte direkt fungerar. Visst jag kan andas bättre nattetid men jag kan ju inte använda det hela tiden tyvärr pga gränsen på 10 dagar.

Att jag dessutom läste detta nyss gör inte saker och ting bättre:  Men, långvarig nästäppa (mer än 12 veckor) bör man INTE behandla själv.
Här duger varken allergi eller inflammation efter infektion som förklaring till nästäppa.
Ibland är den a) en nattlig nästäppa, b) en året-runt-nästäppa, c) utlöst av väderomslag, d) kombinerad med infektioner i bihålorna, e) kombinerad med nedsatt luktsinne, eller e) kombinerad med astma.

I dessa fall är det viktigt att en specialist får undersöka näsa, bihålor och lungor. Det finns nämligen många olika orsaker. Näspolyper, sned nässkiljevägg, kronisk bihåleinflammation, kvalsterallergi eller överkänslig näsa, för att bara nämna några.
Doktorn kan använda sig av en mängd olika undersökningar; endoskopisk undersökning av näsan (med en liten kikare), mätning av luftflödet i näsan, allergitester, d)skiktröntgen av bihålorna, bakterieodling från näsan, mätning av kväveoxid i näsan samt mätning av andningkapacitet i lungorna.I regel, men inte alltid, kan man finna en förklaring på besvären och hitta en behandling som kan fungera. Men i dagsläget förstår vi inte allt som orsakar nästäppa och ibland blir även den mest erfarna specialist svaret skyldig.

Annonser

4 thoughts on “Aldrig mer Gävles sjukvård

  1. Har också varit förkylld sjukt länge, och bör nog börja kolla upp det nu. Men det är ju också nu som det börjat kosta för mig att gå till läkarn..

    Hoppas du finner ngt svar på vad du har ^^

  2. Hm… Allergier och nässprej. Mamma och syrran är pollenallergiker och de använder näsprej, men en med kortison i som är just för allergier. En som, vad jag förstått, inte har samma begränsningar som vanlig ex. otrivin:) Långvarigast är dock en kortisonspruta:) Hm… Fast hade det varit pollen hade du väl antagligen haft fler tydliga symptom enklare att Själv tyda som just pollenallergi… Nåväl, hoppas det löser sig för dig så småningom;)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s